Ratatouille

Ratatouille

Ratatouille is een typisch Frans bijgerecht. Dit recept heb ik uit Country Mediterranean Cooking (1997) van Jaqueline Clark en Joanna Farrow.

De hoeveelheden en soorten groenten voor ratatouille liggen niet echt muurvast en je kunt er dus goed mee variëren; sommigen voegen champignons of wortel toe.

Een ratatouille is heerlijk voor bij de barbecue bijvoorbeeld, zowel warm, lauw als koud.

Wat ook leuk is: een mini-ratatouille (zie foto). Dit is wat verfijnder dan het recept hieronder en zou prima bij vis kunnen. Je snijd de groeten dan brunoise (kleine blokjes) en vermindert de kooktijd aanzienlijk – houd daar rekening mee. Het is belangrijk dat een ratatouille sowieso herkenbaar blijft qua structuur; kook hem dus alsjeblieft niet tot pulp.

Je zult zien dat wij paprika’s bijna altijd schillen. Waarom, vraag je je af? Omdat de schil van een paprika moeilijk verteert en sommige mensen krijgen daar last van in hun spijsvertering. De enige keer dat wij paprika niet schillen, is als wij deze gepoft of geroosterd willen hebben. Maar buiten dat, schillen wij ze eigenlijk bijna altijd.

Wat heb je nodig? Voor 3 personen:

450 g rijpe tomaten*, ontveld en in stukken | 60 ml olijfolie | 1 rode paprika, geschild en in grove stukken | 1 groene of gele paprika, geschild en in grove stukken | 1 kleine aubergine, in grove stukken | 1 courgette, in dikke plakken | 2 à 3 teentjes knoflook, gesnipperd | 1 ui, gesnipperd | 1 laurierblad | tijm naar smaak | peper en zout naar smaak
*) eventueel wat tomatenpuree als de tomaten niet al te rijp zijn

Hoe maak je het? Doe de stukken aubergine in een vergiet, bestrooi ruim met zout en laat ongeveer 15 minuten staan. Daarna goed afspoelen met water en droogdeppen.

Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui tot glazig. Voeg paprika’s toe en bak even mee. Voeg aubergine toe en nog wat meer olijfolie en laat rustig sudderen. Voeg wat meer olijfolie toe en dan de courgette en eventueel tomatenpuree. Laat even meebakken en voeg tot slot de tomaten, knoflook, laurier, tijm, peper en zout toe. Zet het deksel schuin op de pan en laat het geheel zo’n 15 minuten sudderen.

Proef nogmaals af op peper en zout en dien op.

Plaats een reactie